Ege Tütün İhracatçıları Birliği (ETİB) Tarafından, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü Kapsamında Hazırlanan Bildiri, Kamuoyunun Dikkatine Sunulmaktadır.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2021 yılını “Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Yılı” olarak kabul etmiştir.
ILO çocuk işçiliğini (*) “Çocukları, çocukluklarını yaşamaktan alıkoyan, potansiyellerini ve saygınlıklarını eksilten, fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından zararlı işler” olarak tanımlamaktadır.
Çocukların işçi olarak kullanılması çocuklara zihinsel, sosyal, fiziksel ve psikolojik olarak zarar vermekte; eğitimle ortaya çıkabilecek olan potansiyellerini köreltmekte ve en nihayetinde ülkemizin kalkınmasına engel oluşturmaktadır. Bu sebeple ETİB, üyeleriyle birlikte, çözümü birliktelik gerektiren çocuk işçiliği konusunda bilgi ve deneyimlerimizi birleştirerek bütüncül bir mücadele kampanyası başlatmaya karar vermiştir.
Bu kapsamda,
• ETİB üyesi ihracatçı firmalar, çocukların her türlü sömürüsüne karşıdır.
• İş Kanunu’nda belirtilmiş olan tüm yaş sınırı ve çalıştırma esaslarına firmalar tarafından tam uygunluk sağlanmaktadır.
• İlgili mevzuat uyarınca çocuk ve genç işçi istihdam etmeye müsait olan iş ortakları ve onların ortaklarının tehlikeli iş tanımı, ücretler, çalışılan saatler, fazla mesai ve çalışma koşulları dahil olmak üzere yürürlükteki ilgili tüm yasalara uyması, firmalar için olmazsa olmaz koşul
mahiyetindedir.
• Firmaların iş ortaklarından ve onların ortaklarından da benzer standartlara sahip olmaları ve bunları sürdürmeleri beklenmektedir.
• Firmaların tüm operasyonlarında bu deklarasyona uymak ve uyulmasını sağlamak, şirketlerin en üst düzeydeki yöneticileri tarafından benimsenmiştir.
Firma faaliyetleri ekseninde ana tedarikçi ve en önemli paydaşlarımızdan olan üreticilerimizden çocuk işçiliği ile mücadele konusundaki beklentilerimiz aşağıdaki ana prensipler altında toplanmaktadır:
▪ ILO ve ülkemiz kanunları tarafından 18 yaş altındaki bireylerin çalıştırılamayacağı, tehlikeli olarak sınıflandırılan işler şunlardır:
▪ Tehlikeli makine, ekipman ve aletlerle veya ağır yüklerin elle taşınmasını içeren işler,
▪ Çocukları tehlikeli maddelere, işlemlere, sağlıklarına zarar verebilecek sıcaklıklara, gürültü seviyelerine veya titreşimlere maruz bırakabilecek sağlıksız bir ortamda yapılan işler,
▪ Uzun saatler çalışma veya gece çalışması gibi zor koşullarda yapılan işler
▪ Çocukların okul dönemi süresince okula devamı esastır. Ancak çocukların aile tarımına yardımcı olması kapsamında 14 yaşını doldurmuş ve ilköğretim çağını tamamlamış olan çocuklar okul saatleri dışında, yaşlarına, fiziksel ve zihinsel gelişimine uygun olarak aile işini öğrenmek amacıyla hafif işlerde ailelerine yardımcı olabilirler.
Biz ETİB’e üye firmalar, çocuk haklarını güvence altına alan iş ilkelerini benimseyerek, tedarik zincirimizi çocuk işçiliğinden arındırmayı, yukarıda belirtilen hususları iç ve dış denetimler ile güvence altına almayı, bu amacımızı yerine getirebilmek için gerek kamu ve özel kurumlar gerekse
STK’lar ile iş birliğine girmeyi, sürdürülebilirlik ilkesi göz önünde bulundurmak ve çocuğun menfaatini en üst düzeyde korumak şartıyla ETİB ve şirket kaynaklarımızı çocuk işçiliğini çözmek için en uygun şekilde kullanmayı beyan ve taahhüt ederiz.