ÜLKE
ÜYE
TÜTÜN İHRACATI
ÜLKE
ÜYE
TÜTÜN İHRACATI
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ilk Cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal ATATÜRK İzmir’e yaptığı bir ziyarette, ihracatın çağdaş ülkelerdeki gibi istikrarlı bir biçimde geliştirilmesi, ihracatçının korunması gibi çeşitli önerileri dinledikten sonra dönemin hükümetine verdiği direktifte, ihracatla ilgili önlemler alınmasını istemiştir. Bu doğrultuda 04 Mart 1937 tarihinde yayımlanan ve ATATÜRK’ün Cumhurbaşkanı olarak onayladığı 6107 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile İhracatçı Birlikleri’nin kurulmasına olanak tanınmıştır.
1939 yılında kurulan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Genel Sekreterliği, on iki ana sektörde faaliyet gösteren 7.500’ten fazla üye firmaya sahiptir.
EİB bünyesinde 17 Nisan 1969 yılında kurulan Ege Tütün İhracatçıları Birliği (ETİB), tütün ve tütün mamullerinin ihracatını artırmak ve sektörün sürdürülebilir gelişimini desteklemek maksadıyla çeşitli faaliyetler yürütmektedir.
Türkiye’de sektöründe tek olan, Türkiye’nin tütün ve tütün mamulleri ihracatını geliştirmek amacıyla, tütün üretiminin tam kalbinde yer alan İzmir’de faaliyet gösteren ETİB, üretim kalitesi ve güvenliğinin yanı sıra sürdürülebilir bir ihracat hedefi için tütün ve tütün mamulleri endüstrisindeki tarımsal araştırmaları desteklemeyi amaçlamaktadır.
2024 yılı Ocak ayı itibari ile 110 üyesi bulunan ETİB tarafından, Cumhuriyetimizin 100. yılında, yılda 1 milyar ABD dolarını aşan tutarda tütün ve tütün mamulü ürün 120 ülkeye ihraç edilmiştir.
Aromatik tadı ve kokusuyla Amerikan harman sigaralarının temel bileşenlerinden olan oryantal tütünün en çok üretildiği ülke Türkiye’dir. 50 bini aşkın sözleşmeli ve uzman çiftçimizle, en kaliteli oryantal tütünler, bölgelere özgü koşullarda yetiştirilmektedir.
Türkiye yılda 50 ülkeye 60 bin ton şark tütünü ihraç etmekte ve alıcılarına birinci kalite şark tütünü sunmaktadır.